Dags börja tänka på D-vitaminet!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dags börja tänka på D-vitaminet!

Snart är det höstdagjämning den 23 september och just den dagen är D-vitaminets dag. Trots vår varma sköna sommar så är det nu åter dags att tänka på att fylla på kroppens lager med D-vitamin. Under sommarmånaderna har vi kunnat få i oss tillräckligt med D-vitamin från solljuset men under vinterhalvåret räcker inte solljuset i norden till och då behöver vi få i oss tillräckligt genom kosten. Den s k halveringstiden på D-vitamin är sex veckor vilket innebär att vi tappar hälften av våra förråd var sjätte vecka.

Från kosten är den främsta källan till D-vitamin fet fisk som exempelvis sill, makrill och lax. Även ägg och berikade matfetter och mjölkprodukter bidrar till intaget. Det finns även många olika tillskott med D-vitamin. Det är nämligen svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin enbart från den vanliga kosten.

Varför är det så viktigt med just D-vitamin? Jo D-vitaminet reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och har utöver det många viktiga hälsoeffekter, det behövs för både vårt immunsystem och vår muskelfunktion. För vissa grupper är det särskilt viktigt.

Vegetarianer, små barn och äldre som tillbringar lite tid utomhus har extra behov. Det finns studier som pekar på otillräckliga nivåer av D-vitamin i blodet hos olika invandrargrupper. I maj publicerades en doktorsavhandling från Umeå som visade att D-vitaminbrist är vanligt hos immigranter. Enligt Livsmedelsverkets senaste stora matundersökning visade det sig även att unga kvinnor fick i sig för lite D-vitamin.

En studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg med över 500 deltagare visar att hälften av alla friska blodgivare under vinterhalvåret har otillräckliga D-vitaminnivåer i blodet. Resultaten ledde forskarna till slutsatsen att minst halva Sveriges befolkning behöver öka sina D-vitaminnivåer vintertid.

Ringa in höstdagjämningen och undvik att få D-vitaminbrist i vinter!

Fler artiklar

Franska läkemedelsverket, ANSM, drar in produkten Uvesterol D som innehåller vitamin D och rekommenderas till barn under fem år. Orsaken till indragningen är ett misstänkt samband mellan sättet produkten administreras på och ett spädbarns död i december. Myndigheten beskriver indragningen som en försiktighetsåtgärd och hälsominister Marisol Touraine påpekar i ett pressmeddelande att det inte är […]

Enligt en ny forskningsrapport från Frost & Sullivan kan vårdkostnaderna för frakturer relaterade till benskörhet (osteoporos) minska med 850 miljoner kronor per år i Sverige. Frost & Sullivan har undersökt vilka besparingar samhället kan göra om människor i åldern 55+ med osteoporos tar kosttillskott med 1 000 mg kalcium och 15 mcg D-vitamin. – Detta är ännu […]

Den 27 september håller Lena Wallin från Livsmedelsverket en halvdagsutbildning om vilka regler och krav som gäller för ekologiska livsmedel/kosttillskott. På eftermiddagen samma dag håller Camilla Carlsson, livsmedelsingenjör från Ceduo, kurs i leverantörsbedömning. Läs mer om utbildningarna 27 september