Kommentar till artikel om kosttillskott

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentar till artikel om kosttillskott

Christina Berg, professor i kostvetenskap, skriver i Expressen idag att de allra flesta inte behöver äta kosttillskott och att för stora mängder är giftigt.

Kosttillskott ska naturligtvis inte överkonsumeras. Det ska inga livsmedel. Kosttillskott är – precis som det låter – ett tillskott till kosten. En persons behov hänger således ihop med dess kostvanor. Den som äter näringsrikt och vällagat har ett mindre behov än den som slarvar med maten. Samtliga genomförda kostundersökningar i Sverige de senaste åren visar att endast en mycket liten del av befolkningen följer kostrekommendationerna. Det existerar inte något samhälleligt problem med för högt näringsintag eller överkonsumtion av kosttillskott. Däremot har vi faktiskt ett växande problem med olika former av näringsbrister samt överkonsumtion av socker och fett.

Länk till artikel i Expressen

Fler artiklar

Termen probiotika har inom EU inte kunnat användas i märkning eller marknadsföring av kosttillskott sedan närings- och hälsopåståendeförordningen trädde ikraft. Detta har haft en negativ påverkan på industrin och konsumenter i EU:s medlemsstater. T.ex. kan svenska företag som producerar produkter och säljer på svenska marknaden inte konkurrera på samma villkor med produkter som kommer från […]

Den 27 september håller Lena Wallin från Livsmedelsverket en halvdagsutbildning om vilka regler och krav som gäller för ekologiska livsmedel/kosttillskott. På eftermiddagen samma dag håller Camilla Carlsson, livsmedelsingenjör från Ceduo, kurs i leverantörsbedömning. Läs mer om utbildningarna 27 september

Kosttillskott av vegetabiliskt ursprung är oftast säkra. Det visade en riskprofil från det finska Livsmedelsverkets enhet för riskbedömning där 30 växtslag som används i kosttillskott av vegetabiliskt ursprung ingick, varav nio växtslag studerades närmare. Läs hela nyheten på Cision News