Ny forskningsrapport visar att tillskott av omega-3 kan minska Sveriges vårdkostnader för hjärt-kärlsjukdom med 1,3 miljarder!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ny forskningsrapport visar att tillskott av omega-3 kan minska Sveriges vårdkostnader för hjärt-kärlsjukdom med 1,3 miljarder!

Det är uppenbart att här finns en stor potential att minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom. I ett första steg borde kostråden förtydligas och betydelsen av Omega 3 lyftas fram, säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson.

Vuxna i åldern över 55 år anses löpa hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdom. 24 % i åldersgruppen inom EU (20,6 % i Sverige) riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård under de kommande fem åren. Det oberoende undersökningsföretaget Frost & Sullivan har på uppdrag av Food Supplements Europe undersökt vad EU skulle kunna spara i vårdkostnader för hjärt-kärlsjukdom ifall alla vuxna över 55 år åt ett kosttillskott med totalt 1000 mg/dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Frost & Sullivan analyserade resultat från 18 randomiserade kontrollerade studier som undersökte sambandet mellan användning av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA och fall av hjärt-kärlsjukdom. Enligt resultaten kan antalet fall av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård minskas med 4,9 %.

I Sverige uppgår vårdkostnaderna för hjärt-kärlsjukdom enligt studien till 2,9 miljarder till Euro per år. Denna beräkning överensstämmer med den rapport som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tog fram på uppdrag av Hjärt-Lungfonden 2010. De uppskattade de samhälls-ekonomiska kostnaderna för hjärt-kärlsjukdom i Sverige till 61,5 miljarder SEK varav 25,1 miljarder SEK var kostnader för sjukvården.

Omega-3 fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) har många välkända hälsoeffekter. Den Europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har flera godkända hälsopåståenden:

 • EPA & DHA bidrar till hjärtats normala funktion
 • DHA & EPA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet
 • EPA & DHA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck
 • DHA bidrar till normal hjärnfunktion
 • DHA bidrar till normal synförmåga
 • Moderns intag av DHA)bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
 • Moderns intag av DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
 • Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder

De långa omega-3 fettsyrorna EPA & DHA finns i:

 • fet fisk som lax, sill, makrill
 • vissa alger
 • kosttillskott i form av fiskoljor
 • kosttillskott i form av algoljor

Den medellånga fettsyran alfalinolensyra kan i viss utsträckning omvandlas till EPA & DHA i kroppen. Alfalinolensyra finns i:

 • rapsolja
 • valnötter

Hela rapporten finns att läsa här:

Kontakt:
Mats Nilsson
08-545 411  64
mats@svenskegenvard.se

Fler artiklar

Boka redan nu upp datumen för vårens kommande utbildningar och seminarier. Den 6 februari hålls i Stockholm en kunskapsgivande dag som handlar om import av kosttillskott. Den 14 mars är det dags för en heldag om marknadsföring och kosttillskott. Det är en av våra återkommande och uppskattade utbildningar som görs i samarbete med Advokatfirman MarLaw. […]

Den 16 juni klockan 10.00-11.30 äger nästa hållbarhetsmöte rum online. Alla medlemmar som vill är varmt välkomna att delta på mötet. Under mötet kommer Fredrika Rappe, tidigare kvalitet- och hållbarhetsansvarig på företaget AstaReal, hålla en ny, spännande hållbarhetsövning som är utformad för att öka medvetenheten, skapa diskussion samt främja hållbara initiativ inom vår bransch. Vi […]

I senaste numret av Fokus berättade vi att den första on-line undersökningen i studien som kommissionen beställt inom REFIT för hälsopåståenden för botanicals startade den 19 december. I REFIT ingår även frågan om införande av näringsprofiler och undersökningen omfattar även frågor rörande dessa. Undersökningen riktar sig till organisationer som representerar intressenter, t.ex. konsumentrepresentanter, relevanta branschorganisationer […]