Stor europeisk undersökning om kosttillskott

Facebook
Twitter
LinkedIn

Stor europeisk undersökning om kosttillskott

Den europeiska branschorganisationen Food Supplements Europe har låtit IPSOS undersöka EU-medborgarnas inställning till och användning av kosttillskott. 13 200 konsumenter från 14 EU-länder, varav 1 000 svenskar, besvarade frågorna. 88% av de tillfrågade har någon gång använt kosttillskott. 93% av dessa har använt kosttillskott det senaste året.

Det vanligaste kosttillskottet i Europa det senaste året är D-vitamin (46%) följt av C-vitamin (36%), magnesium (33%), multivitamin (29%) och omega 3/fiskolja (19%). I alla länder (förutom Nederländerna) är apoteken den största inköpskällan. I Sverige är e-handeln något större än genomsnittet i EU.

Undersökningen visar tydligt att en överväldigande majoritet av konsumenterna läser och förstår produkternas etiketter. 85% av dem som någon gång använt ett kosttillskott följer förpackningens instruktioner.

Sverige utmärker sig gentemot övriga EU-länder genom att sökningar på Internet är den mest vanliga informationskällan för att få information om kosttillskott. I alla andra länder (förutom Slovenien) är läkare, sjuksköterskor och farmaceuter den primära informationskällan. Ingen annanstans i Europa får så få personer sin information från apoteken som i Sverige.

Räknar man ihop andelen konsumenter som får sin information av sjukvården och apoteken så är andelen konsumenter som får sin information från dessa källor 71% (40% sjukvården, 31% apoteken) i de undersökta EU-länderna. I Sverige är motsvarande siffra endast 40% (29% sjukvården, 11% apoteken). Detta förklarar varför svenskarna söker mer information från Internet själva än andra konsumenter. Läkare och farmaceuter i Sverige ger inte denna information i samma utsträckning som deras europeiska kollegor.

Läs hela undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan den 17 mars och 1 april i 14 medlemsländer: Belgien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien och Tyskland. Urvalet bestod av 1 000 personer över 18 år från varje land förutom Cypern där urvalet var 200 personer.

Fler artiklar

Fettfri yoghurt och fermenterade mjölkprodukter med levande yoghurtkulturer, tillsatt vitamin D och utan tillsatt socker bidrar till minskat…Fettfri yoghurt och fermenterade mjölkprodukter med levan… Källa: Livsmedel.se Source: From Notified

Connect som är en speciell kombination av fettsyror, vitaminer och andra näringsämnen. Första gången…… Källa: Göteborgs Universitet Source: From Notified

Vi söker nu en regulatoriskt sakkunnig till vårt kansli i Stockholm. Du kan vara nutritionist, farmaceut, livsmedelsingenjör eller ha annan relevant utbildning. Sista ansökningsdag är den 19 oktober 2018. Läs om tjänsten här!