Facebook
Twitter
LinkedIn

Inga maxgränser i Sverige!

Livsmedelsverket backar från sitt förslag om att införa maxgränser för vitaminer och mineraler i Sverige.
• Det är med stor glädje och lättnad jag tar emot beskedet att förslaget om maxgränser nu dragits tillbaka, säger branschorganisationen Svensk Egenvårds ordförande Peter Hencz i en kommentar till beslutet. Det hade drabbat svenska företag hårt om beslutet genomförts och vi haft ett annat regelverk än företag från andra länder.

• Även svenska konsumenter är vinnare idag då de även fortsättningsvis kan köpa säkra produkter av god kvalitet i svenska butiker och på svenska hemsidor, menar Peter Hencz.

Utredningen om nationella maxgränser för vitaminer och mineraler i korthet:
Det var 2017 som den dåvarande regeringen gav Livsmedelsverket i uppdrag att utreda om maxgränser för vitaminer och mineraler skulle införas i Sverige. 2019 genomfördes en konsekvensutredning där Svensk Egenvård anförde att två saker oundvikligen kommer att ske om nationella maxgränser införs:

  1. Svenska företag drabbas då de inte tillåts sälja sina produkter på samma villkor som andra europeiska företag vilket leder till att arbetstillfällen och skatteintäkter försvinner.
  2. Svenska konsumenter kommer att köpa sina produkter från utländska sajter vilket innebär att kontrollen och säkerheten försämras.
    2020 skickades ändå ett förslag ut på remiss som innebar att Sverige skulle införa nationella maxgränser. Svensk Egenvård kritiserade bristerna i det vetenskapliga underlaget som Livsmedelsverket hänvisade till och underströk att maxgränser inte kan införas utan uttryckligt stöd i gällande EU-rätt. Branschen och konsumenterna stod enade och motsatte sig förslaget. Detta förslag fastställdes aldrig utan ett nytt nedbantat förslag med endast två maxvärden presenterades 2022. Även detta förslag dras nu tillbaka. Då de svenska kosttillskottsföreskrifterna nu notifieras hos EU är projektet med nationella maxgränser äntligen nedlagt.

För kommentarer kontakta:
Peter Hencz (ordförande): 076 777 4060
Mats Nilsson (VD): 076 825 9450

Läs Svensk Egenvårds remissvar:
https://www.svenskegenvard.se/content/uploads/2020/04/remissvar-20200422.pdf

Kontaktpersoner

Mats Nilsson 

Verkställande Direktör

076 825 9450

mats@svenskegenvard.se


Fler artiklar

Du har säkert läst löpsedlarna och sett nyheterna om farliga eller verkningslösa sportpreparat. Dessa vill du naturligtvis undvika. Du har säkert också fått tips på bra produkter av både vänner och tidningar. Hur vet du vad du ska välja? Branschföreningen Svensk Egenvård jobbar för säkra produkter på den svenska marknaden. Du ska kunna...

Alla medlemmar hälsas välkomna att delta på årsstämma för föreningen Svensk Egenvård och Svensk Egenvård AB den 16 maj klockan 10:00. Årsstämman äger rum på Kapitel 8 (Klara Strand) på Klarabergsviadukten 90 i centrala Stockholm. Meddela ditt deltagande till ann@svenskegenvard.se

...

Inom kort kommer Svensk Egenvårds nya hemsida.

...