– Det är uppenbart att här finns en stor potential att minska antalet fall av hjärt-kärlsjukdom. I ett första steg borde kostråden förtydligas och betydelsen av Omega 3 lyftas fram, säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson.
Vuxna i åldern över 55 år anses löpa hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdom. 24 % i åldersgruppen inom EU (20,6 % i Sverige) riskerar att drabbas av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård under de kommande fem åren. Det oberoende undersökningsföretaget Frost & Sullivan har på uppdrag av Food Supplements Europe undersökt vad EU skulle kunna spara i vårdkostnader för hjärt-kärlsjukdom ifall alla vuxna över 55 år åt ett kosttillskott med totalt 1000 mg/dag av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.
Frost & Sullivan analyserade resultat från 18 randomiserade kontrollerade studier som undersökte sambandet mellan användning av omega-3 fettsyrorna EPA och DHA och fall av hjärt-kärlsjukdom. Enligt resultaten kan antalet fall av hjärt-kärlsjukdom som kräver vård minskas med 4,9 %.
I Sverige uppgår vårdkostnaderna för hjärt-kärlsjukdom enligt studien till 2,9 miljarder till Euro per år. Denna beräkning överensstämmer med den rapport som Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) tog fram på uppdrag av Hjärt-Lungfonden 2010. De uppskattade de samhälls-ekonomiska kostnaderna för hjärt-kärlsjukdom i Sverige till 61,5 miljarder SEK varav 25,1 miljarder SEK var kostnader för sjukvården.
Omega-3 fettsyrorna EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) har många välkända hälsoeffekter. Den Europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har flera godkända hälsopåståenden:
- EPA & DHA bidrar till hjärtats normala funktion
- DHA & EPA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet
- EPA & DHA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck
- DHA bidrar till normal hjärnfunktion
- DHA bidrar till normal synförmåga
- Moderns intag av DHA)bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
- Moderns intag av DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
- Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder
De långa omega-3 fettsyrorna EPA & DHA finns i:
- fet fisk som lax, sill, makrill
- vissa alger
- kosttillskott i form av fiskoljor
- kosttillskott i form av algoljor
Den medellånga fettsyran alfalinolensyra kan i viss utsträckning omvandlas till EPA & DHA i kroppen. Alfalinolensyra finns i:
- rapsolja
- valnötter
Hela rapporten finns att läsa här:
Kontakt:
Mats Nilsson
08-545 411 64
mats@svenskegenvard.se